Vahşi Sulama Tarihe Karışmalı
Vahşi sulama ile tarım alanlarının sulanmasından vazgeçilmesini isteyen Suruç Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Murat Yahlizade çiftçilerimizin bir an önce basınçlı sulama sistemlerine geçmelerinin şart olduğunu söyledi.
Damlama Sulama Sistemleri ve Yağmurlama Sulama Sistemlerinin tarım sektöründe özellikle de sebzecilik ve meyvecilik yapılan sahalarda hem kalite hem de verim artışı sağladığını kaydeden Yahlizade, “Basınçlı sulama sistemlerine geçilmesi halinde Tarım alanlarında birçok zarara ve su israfına neden olan vahşi sulamanın zararları önlenebilecektir. Çiftçilerimiz daha fazla kazanacaklardır” dedi.
Büyük Sergen Köyünde Çiftçilere eğitim veren Ziraat Odası danışmanları ve Müdürlükte görevli Ziraat Mühendisleri; “Bilinçsiz yapılan sulamanın, suyun israf edilmesinin yanı sıra toprağı da olumsuz yönde etkiliyor, Eğer gereğinden fazla sulama yapılırsa, su israf edileceğinden, üretici maddi olarak kayba uğrar, ürün de zarar görür. Gereğinden az sulama da aynı şekilde, toprağa zarar verme nedeni olur. Gereğinden fazla sulama, toprakta tuzlanmaya neden olduğu için zararı çok daha büyük olur. Artık dünya tarım sektöründe söz sahibi olmanın en büyük yolu teknik tarım ilkelerini ve kurallarını kabullenmek ve uygulamaktan geçmektedir. Artık çiftçimiz basınçlı sulama yöntemlerini kullanmaya başlamalıdır.
Basınçlı sulama sistemlerine yönelmesi gerek su kaynaklarının verimli kullanımı gerekse verim ve kalite noktasında büyük kazançlar sağlamaktadır. Damlama sulama ile daha az su ile daha çok alan randımanlı olarak sulanır. Meyilli arazilerde erezyona sebebiyet vermeden sulama yapılabilir. Bütün arazi sulanmadığı için bitkilerin ve ağaçların aralarında ot çıkışı olmadığı için otlarla yapılan ilaçlı ve mekanik mücadele maliyeti azalır” diye konuştu. Haber: H.Öztürk