Üniversite Hastanesinde yeni ameliyat tekniği!
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesinde, sporcularda sıklıkla görülen ön çapraz bağ yırtığının tedavisi için yeni geliştirilen ‘Press Fit’ ameliyat tekniği uygulanmaya başlandı.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi yeni tedavi yöntemleri ve teknikleriyle hastalara çare olmaya devam ediyor. Ortopedi ve Travmatoloji bölümünde yeni kullanılmaya başlanan bir ameliyat tekniğiyle ön çapraz bağ yırtığı tedavisi kolay bir şekilde gerçekleştiriliyor.
Harran Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Başkanı Profesör Doktor Mehmet Akif Altay, yaptığı açıklamada uzun yıllardır hem sağlığı yakından etkilemesi hem de çalışma hayatında ciddi iş gücü kaybı oluşturması nedeniyle ön çapraz bağ yaralanmalarına dünya genelinde yaygın çözümler arandığını söyledi.
Harran Üniversitesi olarak bu alanda geniş araştırmalar yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Altay şöyle konuştu: “ Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği (TUSYAD) çalışma gurubu üyeleri olarak bizler de bu alanda geniş araştırmalar ve çalışmalar yürütmekteyiz. Prof. Dr. Yavuz Kocabey ve Prof. Dr. Mahir Mahiroğulları ile birlikte Harran Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinde hastalarımıza ön çapraz bağ yaralanmaları cerrahisinde yeni gelişmeleri uyguladık. Burada amacımız hastalarımızın yaşam kalitelerini artırırken aynı zamanda çalışma hayatlarında ortaya çıkan işgücü kaybını daha sınırlı ve kısa süreye indirmektir. Aynı zamanda maliyet giderlerini de azaltarak daha konforlu bir tedavi imkânı sunmaya çalışıyoruz.
Bu teknikte hastalarımızdan aldığımız dokuyu kullanıyoruz ki daha önceleri bunun için başka hastalardan, kadavralardan alınan veya sentetik doku nakli söz konusuydu şimdi ise sadece hastanın kendi dokusunu kullanarak bu ameliyatı gerçekleştiriyoruz. Bu da hasta için biyolojik uyumluğu konusunda daha verimli oluyor.”
“BAĞ YARALANMALARI GÜNLÜK YAŞANTIYI OLUMSUZ ETKİLİYOR”
Türkiye’de ön çapraz bağ yırtıklarının sık görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Altay, özellikle diz cerrahisi konusunda Harran Üniversitesi Hastanesi Ortopedi Kliniği olarak geniş çalışmalar sürdürdüklerini ifade etti. Prof. Dr. Altay, “Kamera yöntemiyle yapılan artroskopik dediğimiz cerrahi yöntemler için de yeni cihaz ve teknolojik yatırımlarımızı da sürdürerek güncel tedavilerin ve yeni tekniklerin uygulanması için ana bilim dalımızda ki öğretim üyeleri ve araştırma görevlisi arkadaşlarımızla birlikte yoğun bir çaba içerisindeyiz.
“TÜM ÇABAYI SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Ön çapraz bağ yırtıkları gerçekten hayatı olumsuz etkileyen konforu etkileyen bir sorun. Özellikle spor yaralanmaların sonrasında burada amacımız genç ve erişkin hastalarda günlük yaşantıyı dönmeleri sağlamaya çalışıyoruz. Bütün amacımız hastaların en çabuk sürede normal yaşantılarına dönmelerini sağlamak. Harran Ortopedi Kliniği olarak şehrimizde çevre illerde ve ülke genelinde diz yaralanması ön çapraz bağ ameliyatı gereken durumlar için elimizden gelen tüm çabayı sürdürmeye devam edeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.
Prof. Dr. Yavuz Kocabey de “Press Fit” ameliyat tekniğini Harran Üniversitesinde uygulamaya başladıklarını belirterek, ‘Press Fit’ tekniğinin Türkiye’de sayılı merkezlerde uygulandığını, Harran Üniversitesi Hastanesinin bu tür ameliyatların yapıldığı merkezlerden bir haline geldiğini kaydetti.
Prof. Dr. Mahir Mahiroğulları ise Prof. Dr. Yavuz Kocabey’in geliştirdiği yeni teknikle iyi sonuçlar aldıklarını belirterek burada da hastalara önemli oranda katkı sunacak tedaviler uygulanacağını dile getirdi.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İdris Kırhan, bölgeye hitap eden bir hastane olarak her zaman kendilerini geliştirdiklerini ve yeni tedavi yöntemleriyle daha iyi hizmet vermeye çalıştıklarını ifade etti. Sağlık Bülteni