Şuşki, Vatandaşlara Standartlara Uygun Su Ulaştırıyor
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ŞUSKİ Genel Müdürlüğü, şehir merkezinde yer alan içme suyu arıtma tesisi ile vatandaşlara kesintisiz, sağlıklı içme suyu ulaştırıyor. Tesiste kaynağından alınarak havalandırılan ve ozonlanan su, Dünya Sağlık
Örgütü tarafından belirlenen koruyucu kimyasallar ile harmanlanarak steril hale getiriliyor.
Durulanmış olarak çöktürme havuzlarından çıkan sular son olarak kum filtrelerine yönlendiriliyor. Filtrelerde de çökelmeyen maddeler kumlara tutunarak sudan ayrılıyor. Kimyasal ve fiziksel işlemler bu şekilde tamamlandıktan sonra dezenfeksiyon işleminin en son uygulaması olan klorlama işlemi yapılarak sular günde yaklaşık 130 bin kez analiz ediliyor.
ŞEBEKE SUYUNU GÖNÜL RAHATLIĞI İLE İÇEBİLİRSİNİZ
Kentte çocuklarda ishal ve kusmaya neden olan salgının sudan kaynaklı olduğu iddiaları doğru değildir. Bugüne kadar gerçekleşen ishal vakalarının hiçbirinde şebeke suyu kaynaklı olduğu ispat edilmemiştir. Şüphe duyan ailelerin evdeki sularının da ücretsiz olarak analiz etmekteyiz. Halk arasında ishal ve kusma vakalarının şebeke sularından kaynaklandığı iddiaları ise asılsızdır.
ŞUSKİ Genel Müdürlüğü, içme suyunda yapılan analizlerde hiçbir noktada hiçbir olumsuzluk rapor sonucu mevcut değildir. Şanlıurfa’ya içme suyu arıtma tesisimizden verdiğimiz suyun kalitesi yılın 12 ayı 7/24 aynı kalitededir.
Suların Sağlık Bakanlığı’nın İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmeliğin standartlarını, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) standartlarının tümünü karşılayan Türkiye’nin en kaliteli arıtılmış suyu olduğunu belirtiyoruz.
SULAR GÜNDE 130 BİN KEZ ANALİZ EDİLİYOR
Suların uzman teknik ekip ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı birimi tarafından arıtma tesisi çıkışı ile su şebekesinin 26 farklı son tüketim noktasından her gün klor takibi yapılmaktadır. ŞUSKİ, “Arıtma tesisi çıkış noktasında yeni kurmuş olduğumuz son teknoloji online analizörler sayesinde şehre isale edilen su her 2 saniyede bir ölçülmektedir.
Bu da suyumuzun günde 129 bin 600 kez analiz edildiği anlamına gelmektedir. Bu cihazlar su kalitesinde herhangi bir düşme söz konusu olur ise teknik ekibe SMS (kısa mesaj) göndererek, SCADA merkezinde ise alarm ve yazılı ikaz olarak önceden uyarı vermektedir. Böylelikle herhangi bir sebeple su kalitesinde sorun oluşur ise bu duruma karşı arıtma prosesleri revize edilerek dezenfeksiyon sağlanmaktadır.
“2 BAKANLIK’ÇA DA YANSIYAN OLUMSUZ RAPOR BULUNMUYOR”
Halk Sağlığı birimi tarafından 2 haftada bir numuneler alınarak Bakanlığı’nın laboratuvarlarında incelenerek yine bakanlığın Coğrafi Bilgi Sistemi’nde raporlanarak son 1 yıldır içme suyunda yapılan bu analizlerde hiçbir noktada hiçbir olumsuzluk rapor edilmemiştir.
Bugüne kadar gerçekleşen ishal vakalarının hiçbirinde şebeke suyu kaynaklı olduğu ispat edilmemiştir. Herkes tarafından bilindiği üzere; özellikle yaz aylarında ilimizdeki hava sıcaklığının ani değişimi, bağ evi ve köy sezonunun açılmasıyla müstakil evlerde şahsi depolarda beklemiş suların tüketilmesi sağlık açısından olumsuzluğa neden olabilmektedir.
“ŞAHSİ DEPOLARIN TEMİZLİK VE BAKIMLARI YAPILMALI”
Vatandaşların şahsi depolarının temizlik ve bakımlarının kendi sorumluluklarında olmadığını dile getiren yetkililer, “ŞUSKİ Genel Müdürlüğüne ait olan merkez ve kırsal tüm su depolarında rutin olarak bakım onarım ve temizlik çalışmaları yapılmaktadır. Ancak vatandaşlarımızın şahsi depolarının temizliği ve bakım onarımlarının kendileri tarafından yapılması gerekmekte olup kendi depolarındaki sulardan şüphe duyan ailelerin evdeki sularının da ücretsiz olarak analiz etmekteyiz.