SURUÇ’LU ÇİFTÇİLERDEN SU PROTESTOSU
Suruç’lu bir grup çiftçi, mağduriyetlerini anlatmak için Devlet Su İşleri (DSİ) binası önünde eylem yaptı.
Artan sıcaklıklara bağlı olarak ekinlerinin kuruduğunu iddia eden çiftçiler, yetkililerinin sorunlarına eğilmesini istedi. DSİ’nin sulamadaki sorunların çözülmesi için gerekenlerin yapılmasını istedi.
Sulama suyunun yetersiz olduğunu sıcak havada ekinlerinin kuruduğunu belirten Suruç Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Gündoğdu, “Şimdi ekinlerimiz susuzluktan kurumaya yüz tuttu. Bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” dedi. DSİ yetkilileri ise Suruç’a rotasyonlu 3’er günlük arayla su verildiğini, hassas bölgelerde bu süreyi kısaltmak için çalışma başlattıklarını belirtti.
R1, R2 ve R5 hatları üzerindeki hatlarda rotasyonlu olarak sulama yaptıklarını, bu nedenle de ekinlerinin kuruduğunu ifade eden Suruç Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Gündoğdu, susuzluktan ekinlerinin kurumaya yüz tuttuğunu ifade ederek şunları söyledi: “Bugün Suruç sulama suyu nedeniyle DSİ tarafından mağdur edilen çiftçiler olarak sesimizin duyulması ve Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’ye bu sorunumuzu anlatmak için toplandık. Daha önceden nisan ve mayıs aylarında ekilen buğday, arpa ve mercimek hububatlarımızın çoğu, DSİ tarafından boru arızaları nedeniyle sularımız kesildiği için kurudu. 50 derece sıcaklığın olduğu bir bölgede suyumuz yeterince karşılanmadığı için bu sefer 3 günlük, R1, R2, R5 boru hatlarında uygulanan rotasyonlar sonucu ürünlerimiz pamuk ve mısıra yeterince su verilmediği için kurumaktadır.”
Polisin önlem aldığı eylemde, temsilci seçilen çiftçiler, DSİ Bölge Müdürlüğü yetkilileriyle görüştürülmek üzere içeri alındı. Suruç’lu bir grup çiftçi, mağduriyetlerini anlatmak için Devlet Su İşleri (DSİ) binası önünde eylem yaptı.
DSİ: ROTASYON SÜRESİNİ KISALTACAĞIZ
DSİ Bölge Müdürlüğü yetkilileriyle görüşen çiftçilere, sorunun çözüleceği bildirildi. Çiftçiler görüşmenin ardından eylemi bitirip, ayrılırken, DSİ yetkilileri ise Suruç’ta yaşanan su sorunun giderilmesi için bölgeye rotasyonlu 3’er günlük arayla su verildiğini kaydetti. Yetkililer, susuzluktan etkilenen hassas bölgelerde bu süreyi kısaltmak için gerekli çalışmaları başlattıklarını belirtti.
‘Müdür Gökçe: ‘Birinci sorun tapulaştırmadır’
Çiftçilerin tepki ve açıklamalardan sonra olayın gerçek yüzünü ve sorunun neyden dolayı kaynaklandığını paylaşmak için açıklamada bulunan DSİ 15. Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe, “Sulama hizmetleri ile ilgili vatandaşlardan bizlere gelen şikâyetler ve talepler var, konunun özüne indiğimiz zaman meselenin temelinde 3-4 noktaya dayandığı çok net bir şekilde görülüyor. Birincisi tabulaştırma kaynaklı arazinin tabulaştırma şartlarına çok müsait olmada ve sulama projesi ile herhangi bir uyum göstermeden tabulaştırma yapılması, bu sorun genel itibarı ile Sosyolojiden kaynaklanıyor. Tabulaştırmadan üzüm arazilerin bir araya gelmesi, parçalanan arazilerin bir araya gelmesi, fakat genel olarak toplulaştırmada bu yapılamamış. Bunun sebeplerinin başında da kimsenin yerini terk etmek istememesi, yer değişikliği olsa bile birbirinin yerlerine geçmemesi ve sulama projesi ile uyumsuz bir şekilde ve vatandaşlar arasındaki su paylaşımı öncelikli sorunlar olmaktadır.” dedi.
‘Su Paylaşımında dolayı rotasyona mecbur kalıyoruz’
Suruç’taki tarımın bilinçsiz bir şekilde yapıldığından şikayet eden DSİ 15. Bölge Müdürü Gökçe, “İkincisi tarımın bilinçsiz bir şekilde yapılması, suyun tedarik yönü ile bugün en az nereye bakarsanız yüzde 80’lerden aşağı pamuk ekimi yok. Harran yüzde 90’nın üzerinde pamuk ekimi yapmıştır. Ve bu oranlar bizim yaptığımız projenin kriterlerine hiçbir alakası yok. Pamuk ve mısır çok fazla su tüketen bitkiler olunca bu sefer suyun paylaştırılması ile alakalı biz rotasyona mecbur kalıyoruz. Hiç arzu etmediğimiz bir durum ama biz rotasyona mecbur bırakılıyoruz.” Diye konuştu. Haber Merkezi