SURUÇ OVASINA SU VERİLDİ, ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLDÜ
Suruç ovasına Cuma günü sabah saatleri itibariyle sular verildi. Suruç kanallarından akmaya başlayan su vatandaşların yüzünü güldürdü.
Yağışların mevsim normallerinin altında seyretmesi üzerine DSİ bölge çiftçisinin daha fazla mağdur olmaması için Harran ve Suruç Ovalarına su bırakmaya başladı.
Suruç Ovası’na sezonun ilk suyu verildi
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında inşa edilen, dünyanın beşinci, Türkiye’nin de en uzun sulama tüneli olan Suruç Tüneli ile yaklaşık 4 yıl önce sulanmaya başlanan Şanlıurfa’nın Suruç Ovası’na sezonun ilk suyu verildi.
Atatürk Barajı tünellerinin kapakları açılarak, kanallar vasıtasıyla Harran Ovası’nın ardından Suruç Ovası’na da su verilmeye başlandı.
Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise sayılı sulama tüneli konumundaki Suruç Tüneli aracılığıyla Atatürk Barajı’ndan alınan ve bir nehri andıran su, daha önce kuru tarımın yapıldığı bölgelere aşama aşama ulaşıyor.
Uzun yıllar suya hasret kalan ve bu nedenle çeşitli sıkıntılar yaşayan Suruçlu çiftçiler, sulama suyu ile rahat bir nefes aldı. 2015 yılında Suruç Tüneli’nin hizmete alınması ve ovanın sulamaya başlamasıyla birlikte 112 bin kişiye istihdam sağlandı.
Suruç Ovası’na aktarılan su ise yine Atatürk Barajı göl sahasından 29 kilometre açık kanal vasıtasıyla Suruç Tüneline aktarılıyor. 17 bin 185 metre uzunluğunda ve 7 metre çapında olan, aynı zamanda Dünyanın 5. büyük sulama tüneli olan Suruç Tünelindeki su, 5,5 milyon metreküp kapasiteli Taşbasan Depolama sahasında, TP1 Pompa İstasyonu ile 54 bin 450 dekarı, 24 kilometre uzunluğundaki sağ sahil kanalı ile 176 bin 570 dekar alanı ve 46 kilometre uzunluğundaki sol sahil kanalı ile 332 bin 760 dekarı sulayacağı kaydedildi. Haber: Mehmet Uçar