SURUÇ OVASINA SEZONUN İLK SUYU VERİLDİ
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kap-samında inşa edilen, dünyanın beşinci, Türkiye’nin de en uzun sulama tüneli olan Suruç Tüneli ile yaklaşık 5 yıl önce sulanmaya başlanan Suruç Ovası’na sezonun ilk suyu verildi.
Atatürk Barajı tünellerinin kapakları açılarak, kanallar vasıtasıyla Harran Ovası’nın ardından Suruç Ovası’na da su verilmeye başlandı.
Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, 2020 yılı sulama sezonunun açılışı nedeniyle Şanlıurfa tünelleri çıkış ağzında düzenlenen törene katıldı. Kurban kesimi ve yapılan duaların ardından basılan butonla, 3 milyon dekar araziye su ulaştıracak kapaklar açılarak, kanallara su bırakıldı.
Suruç, Harran ve Yukarı Harran Ovasındaki 3 milyon dekarlık arazide 2020 yılı sulama sezonunun açılışı için düzenlenen törene, Vali Abdullah Erin, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Eyüp Sabri Kirişçi, Emniyet Müdürü Selçuk Doğuş, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanvekili Mehmet Açıkgöz, DSİ 15. Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe, DSİ Bölge Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürleri katıldı.
Koronavirüs salgını nedeniyle katılımın kısıtlı tutulduğu törende konuşan Vali Erin, Türkiye’deki en büyük tarım alanlarının Şanlıurfa’da olduğunu hatırlatarak, tarımsal üretimin ana unsuru olan suyun dikkatli kullanılması çağrısında bulundu. Sulama kanallarına su verilmesiyle yeni bir tehlike ile yine karşı karşıya kalındığına dikkat çeken Vali Erin, kanalda boğulma vakalarının yaşanmaması için vatandaşlara kanallardan uzak durma çağrısı yaptı.
Yeni sezonun üreticilere ve tüm ülkemize hayırlı olmasını dileyen Vali Erin, fazla suyun fazla verim olmadığını hatırlatarak, toprağın korunması ve tarımsal üretimin verimliliği açısından suyun ölçülü kullanımına dikkat çekti.
DSİ 15. Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe de, 2020 yılı sulama mevsiminin açılmasıyla birlikte Harran Ovasına su vermeye başladıklarını belirterek, Harran Ovası’nda yaklaşık 3 milyon dekar alanın suyla yeniden buluştuğunu söyledi. Atatürk Barajı gölü rezervuarından alınan suyun, her biri 26,5 kilometre uzunluğunda, 7.62 metre çapında ve toplamda 328 metreküp kapasiteli iki tünel yardımı ile ana isale kanallarına, oradan da açık kanallar vasıtasıyla Mardin ve Harran regülatörlerine aktarıldığını ifade eden Gökçe, “Bölgenin kalkınması, vatandaşların refah seviyelerinin yükseltilmesi, işsizliğin azaltılması, terör hadiselerinin azaltılması adına bölgenin makûs talihini değiştirecek Güneydoğu Anadolu Projesi hız kesmeden devam etmektedir. GAP’ın en önemli illerinden biri de Şanlıurfa’dır. Son 16 yılda inşa ettiğimiz sulama projeleri ile 2 milyon 657 bin dekar zirai araziyi sulamaya açtık. Yakın bir gelecekte Şanlıurfa’yı ülkemizin ve dünyanın önemli bir gıda üretim üssü haline getirmek için, sulama yatırımlarımız gece gündüz devam ediyor” diye konuştu.
Dünya genelinde gıda üretimine olan talebin hızla artması karşısında her türlü şart altında tarımsal üretimin devam etmesine yönelik tedbirler alan Tarım ve Orman Bakanlığı eylem planı doğrultusunda, geçen yıl 3 Mayıs’ta başlayan sulama sezonu bu yıl öne alınarak 17 Nisan’da başlatıldı.
Sulama sezonunun açılmasıyla, Atatürk Baraj Gölünde depolanan yaklaşık 7 milyar metreküp suyun, enerji üretimi, sulama ve içme suyu temini için yeterli olduğu belirtildi.
DSİ GAP 15. Bölge Müdürlüğü tarafından işletmeye açılan sulama projeleriyle Şanlıurfa-Harran, Suruç, Bozova ve Yaylak ovalarında çoğunluğu hububat ekili olan tarım arazileri sulanacak.
Tarım ve Orman Bakanlığının, tarım arazilerinin fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısının iyileştirilmesi amacıyla başlattığı münavebe politikası nedeniyle, Şanlıurfa’da 2020 yılında pamuk üretimine büyük oranda ara verildi. Bu yıl Şanlıurfa genelindeki sulanabilir tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 60’ında başta mısır olmak üzere hububat, yüzde 30’unda pamuk ve yüzde 10’unda sebze, meyve, baklagil ve benzeri üretim yapılacağı öngörülüyor. Haber: Halide Öztürk