Suruç Nar’ı Tescillendi
Suruç’ta ince kabuğu, mayhoş tadı, kırmızı taneleriyle dünyanın en iyi narı olarak gösterilen Suruç narı tescil belgesini alarak tescilledi.
Suruç ilçesinde yetişen Suruç Nar’ı, Anaç köklerini tarihteki Babil Asma Bahçelerinden aldığı ve dünyanın en iyi nar çeşitleri arasında gösteriliyor.
Coğrafi işaret tescil belgelerini almak için büyük emekler verdiklerini ifade eden Suruç Kaymakamı ve Belediye Başkan V. Kenan Aktaş Türk Patent ve Marka Kurumu’na geçtiğimiz yıllarda başvurusu yapılan ürünlerden biri olan Nar’ın tescillendiği müjdesini verdi.
Suruç Belediyesi tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu’na geçtiğimiz yıllarda yapılan başvuru sonuçlandı. Coğrafi tescil belgesi alınan Suruç Nar’ı böylece tescillenmiş oldu.
Tescil haberine sevinen nar üreticileri, “İlk defa bir ürünümüz tescillendi. Narımızın tescillenmesi bizim için çok önemliydi, bundan böyle pazar alanında daha geniş bir satış yelpazesine sahip olacağız” dedi.Suruç Nar’ın tanesinin 1,5 kiloya kadar ulaşabiliyor. Suruç Nar’ın C vitamini, demir ve potasyum yönünden zengin idrar söktürücü, kan yapıcı, enerji verici ve tansiyon düşürücü özelliği bulunuyor. Ayrıca ishale karşı ve özellikle enfeksiyon hastalıkları açısından kış aylarında bol tüketiliyor, Nar’ın, içerdiği bazı maddeler sayesinde kolesterol ve şekeri, kalp sağlığı, kanser hücrelerinin gelişmesini engellediğini belirtti.
GAP Eylem Planı’nda Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi kapsamında Atatürk Barajı ‘ndan bölgeye su verilmesinin ardından bölgede nar üretiminde artış sağlandığına dikkat çeken Aktaş “Coğrafi işaret tescil belgesini alarak tescillediğimiz Suruç Nar’ı Milli Tarım Projesi kapsamında “GAP Bölgesinde Bazı Yeni Nar Çeşitlerinin Adaptasyonu ve Yerel Nar Genotiplerinin Üretime Kazandırılması” projesinin de yer alan 23 nar çeşidinden biridir” dedi.
Nar’ın çok önemli meyve olduğuna dikkat çeken Suruç Kaymakamı ve Belediye Başkan Kenan Aktaş Suruç Narımızı tescilledik. Narımızın hak ettiği değere ulaşması amacıyla daha önceden çalışmalarına başladığımız ve kurum aşaması devam eden “Suruç Nar Kadın Kooperatifi” ile narın katma değerine değer katıp çok çeşitli tüketim ürünlerini ortaya çıkaracağız. Oluşturacağımız satış pazarıyla ülke ekonomisine katacağız. İstihdam edeceğimiz yüzlerce kadınla iş sahası oluşturup ilçemizden çalışmak için çeşitli illere giden kadın tarım işçilerine de çalışma imkanı sunacağız. Hem ülkemiz ekonomisine hem de ilçemizin tanıtımına katkıda bulunacağız hayırlı uğurlu olsun “ dedi.
Öte yandan Suruç Kaymakamı ve Belediye Başkan Kenan Aktaş’a teşekkür eden Suruç’lu Nar üreticileri “ilk defa bir ürünümüz tescillendi. Narımızın tescillenmesi bizim için çok önemliydi bundan böyle Pazar alanında daha geniş bir satış yelpazesine sahip olacağız. emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyoruz“ dedi.
Su sıkıntısı nedeniyle 150-200 dekara kadar gerileyen nar üretim alanı, 4 yıl önce suyun gelmesi ve devletin desteğiyle bu yıl 750 dekara kadar çıktı. Yaklaşık 500 ton rekolte beklenen narın kilogramı toptanda 1,70, perakende olarak da 2,5-3 liradan satılıyor.
Haber: Mehmet Uçar