Şanlıurfa Valisi Ayhan: Kısa zamanda Hasar tespit çalışmasını bitiriyoruz
Suruç Kaymakamı Kenan Aktaş Hasar tespiti ilgili yaptığı açıklamada “Suruç ilçemizde bugün itibariye hasarlı binaların tespiti için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından tarama faaliyetleri başlamıştır. Vatandaşlarımız bina girişlerine yapıştırılan barkodları sorgulayarak binanın durumuyla ilgili bilgiye ulaşabilir.”ifadelerini kullandı.
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat saat 04.17’de merkez üssü Pazarcık ilçesi olan 7.7, aynı gün saat 13.24’te ise bu kez merkez üssü Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler Şanlıurfa’nın da aralarında olduğu 10 ilde hasara yol açtı. Arama- kurtarma çalışmalarında sona gelinen kentte enkaz kaldırma ve hasar tespit çalışmaları sürüyor.
Vali Ayhan, “Şu an günde ortalama 50 bine yakın eve bakıyorlar. Şanlıurfa’da 373 bin binamız var. Hedefimiz bir hafta içerisinde hasar tespit çalışmasını tamamen bitirmekti. Hafta sonuna doğru bitireceğimize inanıyoruz. Hasarsız ve az hasarlılara vatandaşlarımız girebilir. Diğer orta ve ağır hasarlılar için vatandaşımız yetkililerin talimatına uygun hareket etmek zorundadır. Özellikle ağır hasarlılarda kesinlikle girilmemesini arzu ediyoruz. Vatandaşımızın bu doğrultuda hareket etmesi gerekiyor. Ayrıca konutları hasar gören vatandaşlarımıza yönelik 10.000 TL tutarındaki Hane Başı Destek Ödemeleri ile ilgili Güncel Basın Duyurusunu da paylaşıyorum. ” dedi.
Şanlıurfa’da 2 büyük depreme yakalanan vatandaşlara yönelik ‘Kırmızı yelekliler’ olarak da adlandırılan psikososyal destek ekipleri, Şanlıurfa’da deprem nedeniyle kurulan çadırlarda vatandaşların sorunlarını dinliyor ve psikolojik destek sağlıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde görev yapan ve “kırmızı yelekliler” olarak adlandırılan 200 psikososyal destek ekibi, kentteki ve ilçelerdeki depremzedelerle görüşüyor. Ekip, ihtiyaç analizi yapıp, psikolojik travma yaşayanlara destek sağlıyor.
YARALI HAYVANLAR TEDAVİ EDİLİYOR
Kahramanmaraş merkezli depremlerde Şanlıurfa’da yaralanan sahipsiz hayvanlar tedavi ediliyor. Sokakta kalan hayvanların yaşamlarını sürdürebilmeleri için belirlenen alanlara köpek ve kedi maması bırakılıyor.Depremde yaralanan hayvanlar, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ekipleri tarafından toplanıyor, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’ne götürülerek tedavi ediliyor.
Çadır kentleri ve hastanelerde tedavi gören depremzedeleri ziyaret ettiğini anımsatan Ayhan, hastane ziyaretlerinde depremzedelerin durumları ve anlattıklarının kendisini çok etkilediğini aktardı.
Ayhan, şöyle devam etti: “Her birinin ayrı bir hikayesi var. Kimisi eşini kimisi evladını kaybetmiş çocuğunu tükürüğüyle besleyenlerin hikayeleri duymak beni çok derinden etkiledi. Her telefona bakmaya çalıştım. Şahsi telefonum vatandaşlarda bulunuyor. Dün başka bir ilde Şanlıurfalı bir kadın kardeşimiz ikiz çocuklarıyla beraber eşinin enkazında beklediğini söyledi. Aradı yardım için yalvardı onun devletten beklentisi ve söyledikleri beni derinden etkiledi. İnanın saat başı arıyorum ‘ne oldu’ diye çok hikayeler, çok acılar var. Deprem ilk olduğu anda da trafik polisimiz ağlayan sesiyle beni arayıp İpekyolu Mahallesi’nde bina enkazı çöktüğü bilgisini verdiği anlar da çok etkiliydi. Polisimizin ağlayarak ‘içerisinde insanlar var, insanlar var, bina çöktü sayın valim.’ deyişini unutamıyorum. Bizi bunlar çok etkiledi her bir hikayenin bizde bıraktığı önemli izler var. Onları da ilerleyen dönemde kayda almak lazım. Bu musibetlerden de durumlardan da ders çıkararak gerekli tedbirleri alıp dikkatli olmamız lazım.” Haber: Halide Öztürk