Kurak Topraklar Bereket Saçıyor
Suruç ovasında bir dönem kuraklığın hakim sürdüğü bölgede suyun gelmesiyle pamuğun yanında çeşitli sebze yetiştirilmeye başlandı.
Türkiye’nin ihtiyacı olan pamuğun yüzde 45’i, kırmızı mercimeğin yüzde 38’i, mısırın yüzde 22’si, arpanın yüzde 13’ü ve buğdayın da yüzde 9’u Şanlıurfa’da üretiliyor.
GAP ile sulama imkanlarının her geçen gün geliştiği Şanlıurfa’da, ekonomik getirisi yüksek ürünlerin çeşitliliği de artıyor. Mısır, buğday, fıstık, pamuk ve biber gibi tarım ürünleriyle adından söz ettiren Şanlıurfa’nın verimli topraklarında şeftali, erik, kaysı ,Elma, Armut, salatalık, ceviz ve üzüm yetiştirilmeye başlandı.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün çalışmalarıyla, Şanlıurfa’ya suyla bereket geldi. GAP Projesiyle birlikte kurak toprakların yeşillendiği bölgede, 2017 yılı itibariyle 4 milyon dekar tarım arazisi sulandı. Şanlıurfa’da 2017 yılı için 233.700.000 TL ek gelir sağlandı ve 134 bin 738 kişi istihdam edildi.
Çiftçilerin Sıcakla İmtihanı
Şanlıurfa’da sıcak hava nedeniyle pamukta verim artarken, gün ortasında tarlada sulama yaparak çalışmak zorunda kalan çiftçiler ise güçlük çekiyor.
Şanlıurfa’da hava sıcaklığı pamuktaki verimi arttırırken güneşin altında çalışmak zorunda kalan çiftçileri ise olumsuz etkiliyor. Yaklaşık 45 derece sıcağın altında çalışmak zorunda kalan çiftçiler, kavurucu sıcağa rağmen sulama yapıyor. Haber: H.Öztürk