Suruç Ovası yöre halkına istihdam kapısı oldu
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında inşa edilen, dünyanın beşinci, Türkiye’nin de en uzun sulama tüneli olan Suruç Tüneli ile yaklaşık 6 yıl önce sulanmaya başlanan Suruç Ovası’na verilen su sayesinde ilçedeki ekim alanları her yıl katlanarak arttı.
Atatürk Barajından Suruç Tüneli verilen su sayesinde 562 bin 950 dekar arazinin sulandığı bölgede pamuk, mısır, buğday ve sebze en fazla yetiştirilen ürünler arasında yer alıyor.
Bereketli Suruç Ovası topraklarında, 2014 yılından önce ekim alanı daralan pamuk, devlet desteği ve sulanabilir alanların artmasıyla yeniden çiftçinin gözde ürünü haline geldi.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Murat Yahlizade, yaptığı açıklamada, ovaya suyun gelmesiyle bölgenin çehresinin değiştiğini ve ekili alanların arttığını söyledi. Kuru tarımdan sulu tarıma geçilmesiyle ovanın kahverenginden yeşile dönüştüğünü aktaran Yahlizade; “Sulu tarımdan önce çiftçi arpa ve mercimek tarımı üzerine yoğunlaştı. İlçemizdeki pamuk tarımı 2014 yılına kadar 15 bin dönümde yapılırken, 2019’da 235 bin dönümde yapılmaya başlandı. Kalan kısım ise mısır ve buğdaya yöneldi. Mısırda ise ikinci ürün tarımı gelişti” ifadelerini kullandı.