Pamukta verim düştü, üretici zorda
Suruç Ovası’nda pamuk üretimi yapan çiftçiler hasattan istediği verimi alamadı.
Geçen yıla göre verimde yüzde 30’lik bir düşüş yaşandığını belirten çiftçiler, üreticinin pamuktan yavaş yavaş vazgeçtiğini söyledi.
“Pamuk, Türkiye’nin diğer üretici ülkeler ile rekabet şansının yüksek olduğu ürünlerin başında geliyor”
Suruç’ta bir süredir devam eden pamuk hasadı yarısı tamamlanmak üzere, ancak üretici istediği verimi alamadı. Suruç Ovası’nda kiraladığı 100 dönümlük arazide pamuk yetiştiren çiftçi Sabri Yavuz, geçen yıl bir dekardan 650 kilogram pamuk hasadı yaptığını, bu sene ise verimin 350-400 kilograma düştüğünü belirtti. Yavuz, “Bu yıl verim geçen yıla göre yüzde 30 düşük. Maliyetimiz yüksek, verim düşük. Bu yıl çok zor bir yıl” diye konuştu.
Yalnızca artan maliyetler değil, çevresel etkenler de üreticinin belini büküyor.
MAKİNELİ HASADA DA ZAM GELDİ
Makineli hasat yaptıklarını belirten Yavuz, “Pamuk hasadını yapan makine 1,5 milyon liraydı, şimdi aynı makinenin fiyatı 3 milyon liraya çıktı. Artık bu makineyi almak da imkansızlaştı. Bu makineler alınamadığında pamuk ekmeyeceğiz. Pamuk işi bizim için artık çok maliyetli. Çiftçi yavaş yavaş cebindeki parayı bitirecek, nereye kadar dayanacak” dedi.
Çiftçilerin son yıllara göre çok zor günler geçirdiğini belirten Yavuz; “Maliyetler yüksek. İklim değişikliklerinden dolayı yaşanan olumsuzluklar da üretime yansıyor. Bu yıl geçen yıla göre verim yüzde 30 düşük. Hastalık ve zararlılar nedeniyle ciddi bir zarar oluştu. Tabii ki hasat dönemine geldik, çiftçi ürününü satacak. Ancak çiftçi, tüccarın insafına bırakılmış durumda. Şimdiki randımanlarla çiftçinin eline geçecek olan para 3 lira 70 kuruş civarında. Bu ciddi bir düşüş. Bunun üzerine 80 kuruş primini koydu-ğunuzda, ancak üretim maliyetleri ile başa baş gidiyor. 3 lira 70 kuruş, üreticinin üretim maliyetini karşılamıyor. Üreticinin maliyeti 4 lira civarında.” Haber: N.Uçar