Suruç Ovası Yeşile Büründü
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı kapsamında hayata geçirilen Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi ile suya kavuşan Suruç Ovası’nda ürün çeşitliliği ve verim arttı.
Proje çerçevesinde yaklaşık 2 yıl önce tamamlanan Atatürk Barajından Suruç Ovasına su taşıyan, dünyanın en uzun 5’inci tüneliyle 560 bin dekar tarım arazisi, basınçlı borulu sulama şebekesi, yağmurlama ve damlama sistemiyle sulanıyor.
Daha önce bozkırı andıran Suruç Ovası’nda sulu tarım sayesinde ürün çeşitliliği ve verim arttı. Bölgede yalnızca buğday, arpa ve mercimek gibi ürünleri yetiştiren çiftçi, su sorununun giderilmesiyle patlıcan, biber, domates, sarımsak, nane ve yeşil fasulye gibi tarım ürünlerine de yöneldi.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Murat Yahlizade, yaptığı açıklamada, Suruç çiftçisinin yaklaşık 30 yıldan bu yana susuzlukla mücadele etti, bölgedeki kuraklığın beraberinde işsizliği getirdiğini, ancak son dönemlerde yürütülen politika ve yapılan yatırımlarla sorunların bir bir çözüldüğünü ifade etti.
Yaklaşık 2 yıl önce hayata geçirilen Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi ile bölgenin 30 yıllık su hasretinin sona erdiğini anlatan Yahlizade, şunları kaydetti:
“Suruç Ovası’ndaki kupkuru alanlarımız suyun gelmesiyle yeşile büründü. Su sayesinde, özellikle bölge çiftçisinin bilmediği, dışarıdan getirip tükettiği ürünler yetiştirilmeye başlandı. Bölgede daha önce buğday, arpa, mercimek ve kısmi olarak Antep fıstığı yetiştiriliyordu. Suyun bölgeye kısım kısım gelmesiyle bu ürünler de değişti. Biz de köy köy, mahalle mahalle gezerek okullarda, camilerde çiftçilerimize, suyun kullanımı hakkında eğitimler verdik. Şu anda eğitim verilmeyen köy kalmadı.”
“Birkaç yıl öncesine kadar iş arayan Suruçlu artık işveren oldu”
Bölgenin birkaç yıl öncesine kadar kuraklık ve işsizlikle anıldığını ifade eden Yahlizade, artık yatırımlardan bahsedildiğini, işsizliğin de gerilediğini vurguladı.
Yahlizade, “Gençlerimiz artık tarlasında çalışıyor. Başka bölgelere gidip tarlalarda çalışan sayısı azaldı, burada istihdam sağlanıyor. Daha önce mevsimlik işçilik nedeniyle çocuklarımız eğitimlerinden geri kalıyordu. Artık çocuklarımız kendi bölgesinde eğitimlerine devam ediyor. Birkaç yıl öncesine kadar iş arayan Suruçlu artık işveren oldu. İlçemiz yemyeşil bir alan haline geldi, bu da refah seviyesini artırdı.” Dedi. Haber: M.Öztürk