Mağdur Hastalar Urfa Dışına Gitmeyecek!
Şanlıurfa’da özellikle çölyak hastalarının yokluğunda sıkıntılar yaşadığı çocuk gastroenterolojisi bölümü Eyyübiye eğitim ve araştırma hastanesi Çocuk hastalıkları bölümüne açıldı.
Yaklaşık 8 aydır Çocuk gastroenterolojisi bölümün bulunmadığı Urfa’da enaz Bin Çölyak hastası başka şehirlere gitmek zorunda kalıyor.
Şanlıurfa’da Çocuk Hastalıkları Hastanesinde Çocuk Gastroenteroloji bölümü bulunmuyordu, Hasta yakınları hastalarını tedavi edebilmek için çevre illere gitmek mecburiyetinde kalıyorlardı. Şanlıurfa’da yaklaşık 1 bin çölyak hastasını zor durumda bırakıyordu. Bu son atamayla birlikte bu hastaların çevre illere gitme zahmetinden kurtuldu. Hafta başında Eyyübiye eğitim ve araştırma hastanesi Çocuk hastalıkları bölümüne Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Ağın ve Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Uzm. Dr. Uğur Deveci hizmet vermeye başladılar.
Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Ağın ,”Bizim amacımız, hedefimiz olabildiğince yapabildiğimiz kadarıyla çözümleyebildiğimiz tüm gastroenteroloji problemleri Urfa içinde hal etmek. Dışarıya öncelikle sevki kesmek. Hem de halkımıza yerinde hizmet vermek” dedi.
Urfa’da hastalar artık dışarı gitmeyecek
Ağın,” Güzel şehrimiz olan Urfa’ya yeni atandım yaklaşık 8 aydır Şanlıurfa’da Çocuk Gastroenteroloji uzmanından Şanlıurfalı hasta hemşerilerimiz hizmet alamamaktaydı, Urfalı vatandaşlara Çocuk Gastroenteroloji patoloji ve beslenme desteklerimizi esirgemeyeceğiz Urfa’da özelikle çölyak hastaları çok fazla yaygın bulunmaktadır. Yaklaşık 8 aydır Çocuk Gastroenteroloji patoloji ve beslenme bölümü olmadığı için hastalar zor durumda kalıyorlardı. İnşallah bundan sonra hastaları dışarı gitmeyeceklerdir, Çölyak hastalığı bir besin alerjisidir. Tek tedavisi diyettir tanısı endoskopi olarak bulunmaktadır şuana kadar bir endoskopi ünitesi Urfa’da kurulmadı biz çalışmalarımıza başladık en kısa zamanda burada modern bir endoskopi ünitesini kurarak çölyak hastalık tanısını vatandaşlarımız mağdur olmadan Urfa’da tanısını koyup tedavisini burada başlayacağız” diye konuştu.
Çölyak hastalığı
Çölyak Hastalığı ince bağırsağın, GLUTEN adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Kısaca Çölyak hastalığı ince bağırsakların glutene olan alerjisidir. Buğday, Arpa, Çavdar ve Yulaf gibi tahıllar GLUTEN içerir.Alınan gıda, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Vücudumuzun yeterince gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve VİLLUS çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar tarafından sağlanır. Çölyak Hastaları glutenli yiyecekler tüketemezler..
Çölyak Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Çocuklarda daha çok kakaları ile teşhise gidilebilir.(çocukların kakaları yağlı olur) Başka hastalıklarla da karıştırılan çölyak hastalığına çok sık rastlandığı söylenebilir. Şüpheli vakalarda kan testleri veya endoskopi ile kesin tanıya varılabilir. Kan testleri için Anti Glıodin IgA ve IgG ‘ ye bakılır.
Çölyak hastalığın tedavisi
Çölyak hastalığının tek tedavisi GLUTENSİZ sıkı bir diyettir. Diyetin sıkı bir şekilde uygulanması ile düzleşen ince bağırsak yüzeyi normal şeklini ve işlevini tekrar kazanmaktadır. Çok az miktarda alınan gluten bile bağırsaklardaki tahribatın tekrarlamasına neden olur. Diyetin uygulanmasında yapılan ihlal ya da ihmallere rağmen hasta tarafından hissedilebilir şikayetlerin oluşmaması, asla, glütensiz diyetten vazgeçilmesini gerektirmez. Haber Merkezi