Harran Tıp’ın Büyük Başarısı
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde dünyada ilk defa kullanılan bir yöntemle Kalp ve Akciğerde olan kistler temizlendi.
3 ay önce beyninde oluşan damar tıkanıklığı nedeniyle beyin ameliyatı olmuş olan 26 yaşındaki bayan bir hastada yapılan tetkikler ve araştırmalar sonucu kalp ve akciğerde de halk arasında kist hastalığı olarak adlandırılan kitlelere rastlanıldı. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Göz, Doç. Dr. M. Salih Aydın ve Göğüs Cerrahisi Bölüm Başkan Yrd. Doç. Dr. Şamil Günay tarafından gerçekleştirilen ve dünyada da ilk defa yapılan teknik ile kapalı yöntemle kalpte 2 cm delik açıldı. Kameralar yardımıyla kalbin içinde patlamak üzere olan kiste ulaşılarak kist temizlendi. Ayrıca akciğerde bulunan kist de kapalı yöntemle temizlendi. Hastanın genç olması nedeniyle kozmetik düşünülerek, ameliyat izinin görülmemesi amacıyla meme altından girildi.
Dünya’da daha önce denenmemiş bir yöntem olan bu operasyon, ilk defa Şanlıurfa’da Harran Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi ve Göğüs Cerrahisi ekipleri tarafından en son teknoloji ile yapıldı. Ameliyat Sağlıklı bir şekilde tamamlandı. Ameliyat hakkında konuşan Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Göz “26 yaşında kadın hastamız. 3 ay kadar önce beyinde damar tıkanıklığı sebebiyle bir ameliyat geçiriyor yapılan incelemelerde hem kalbinde hem de akciğerinde ekinokokus dediğimiz, halk arasında hayvan kisti dediğimiz hastalıktan muztarip olduğu görülüyor. Akciğerindeki ve kalbindeki kistin giderilmesi amacıyla genel anlamda bu hastalarda göğüs kemiğini ortadan açılarak yapılır ama artık günümüzde sağ meme altından yapılan kesiklerle daha estetik ve iyileşme süreci daha kısa olan yöntemler kullanılmaktadır. Bu tür hastalarda genelde zayıf hastalar tercih edilir ancak şuan ki hastamız şişmanla obez arası diyebileceğimiz bir hastadır. Ona rağmen bu ameliyatı insizyon biraz büyütülerek de yapılabileceğini gösterdik. Şuanda kalbi durdurmak için bütün işlemler yapıldı. Şuanda kalp-akciğer makinasına girip kalbi ve akciğerleri tamamen devre dışı bırakıyoruz. Kalpten gelen kanlar bu kanüller yoluyla akciğer makinasına alınmaktadır. Bu ameliyatın bir başka yöntemi özellik olarak esasında kalbin içinde olmasına rağmen vücutta bütün sisteme kanı pompalayan sol sistemin en ucunda bulunmakta. Dolayısıyla kalbi durdurduktan sonra bundan sonraki aşamayı da tamamen kalbin içerisini kamerayla geçerek kisti temizlemek oluyor. Bizim kistimiz anatomik olarak deri altında yaklaşık 25 cm alt arka taraftadır. Yüksek teknolojik imkânlarımızı kullanarak ameliyat yapılacak bölgeye ulaşmamız bize daha kolaylık sağlıyor. Bu yaptığımız ameliyat Güneydoğu Anadolu bölgesinde bir tek Harran Üniversitesinde yapılmaktadır” dedi.
Haber Merkezi