HARRAN’DA TARİH AYAĞA KALDIRILACAK
Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Harran’da geçmişi İslam öncesine dayanan Üniversite ile Ulu Cami, hamamlar ve kale kalıntılarının bulunduğu tarihi ören yerinde inceleme yaparak çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Vali Güngör Azim Tuna’ya, “Harran Üniversitesi” nin ve diğer kalıntılarının bulunduğu alanda yaptığı incelemeler sırasında; Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Harran Kaymakamı Temel Ayca, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya ve diğer yetkililer de eşlik etti.
Harran Örenyeri Kazı Başkanı ve Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal; Ulu Cami, Harran Höyük ve İçkale/Saray alanlarında devam eden ve önümüzdeki dönemde yapılması planlanan çalışmalar hakkında Vali Tuna’ya bilgiler verdi.
Vali Tuna, önceliğin buradaki mevcut yapının korunması olduğunu belirterek: “Buradaki tahribatın önlenmesi ve mevcut mimari yapının orijinal görüntüsünün tekrar ortaya çıkarılması için buradaki çalışmaya ihtiyaç var. Gelen ziyaretçilerimizin de buradaki yapıları aynen orjinali gibi görmesini ve bilmelerini istiyoruz. Harran Ulu Camisi İslamiyet döneminde Anadolu’da yapılan ilk cami olarak biliniyor. 800 yılı aşkın bir geçmişi var. Her dönemde buraya ilaveler yapılmış. Burası tam kavşak noktada bir yerleşim yeri. İpek yolunda bulunması ve önemli bir ticaret merkezi olduğu için, o zamanki medeniyetleri temsil eden yapılar var. Ulu Caminin sembolik önemi bizim için büyük. Kültür ve Turizm Bakanlığımız bir bütçe ayırdı. Önümüzdeki yıllarda da devam edecek bir çalışma yapılacak. Bizde yerel olarak bir katkıda bulunacağız. Arkeoloji Bölüm Başkanı Mehmet Önal’dan hızlı, geniş ve kaliteli bir ekiple yol almalarını istiyoruz. Biz elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Belki başka kurumlarımızda, yerel yönetimlerimiz başka destekler verebilirler. Harran, Şanlıurfa ve Türkiye için çok önemli olan bu noktada ne varsa onları yeniden ayağa kaldırmak için bu çalışmaları sürdüreceğiz. Bunun heyecanı şimdiden herkeste var. Tarihi bir olaya tanıklık edeceğiz bunu gerçekleştirdiğimiz takdirde. Hz. İbrahim a.s.’nin ayak izlerinin olduğu bu mübarek beldede bu güzel eseri ayağa kaldırarak, hem ecdadımıza olan görevlerimizden birini yerine getirmiş olacağız, hem de ilimizin tanıtımı ve turizmi için artı bir değer daha katmış olacağız. Bu sayede Şanlıurfa’nın marka değerini biraz daha yükseltmiş olacağız diye düşünüyorum” dedi. Haber Merkezi